fredag 5 juli 2024

Dag 13 & 14 0M

Väder. Blåsigt och höga vågor i 2 dagar med vind från V & SV 8-18 m/s. 15-20 Grader och regnskurar.

Vi lämnade Simrishamn sent på eftermiddagen då vi såg att ett lågtryck med mer vid och regn var på väg från väst och tänkte att det är nog roligare att ligga i Ystad om det blir några dagar sagt och gjort vi drog och kom fram kl.00:45 kolsvart och fullt i hamnen, vi hittade en privat plats tom men med röd skylt och chansade på att den kunde vara ledig, Agge sov på nålar hela natten och på morgonen ringde vi hamnkontoret. Är det en röd så kommer dom hem så flytta på er fort blev svaret…..

Vi klädde på oss och började lägga loss, -då ringer telefon, det är hamnchefen- Ni kan ligga kvar dom har inte sjösatt ännu, Stor sten trillade från Agge och nu lekte livet igen.


 Nu har vi haft 2 liggedagar i Ystad, en jättefin mindre och pittoresk stad men anor från tiden då Sverige tillhörde Danmark med korsvirkeshus i nästan alla små gränder.

Vi har gjort lite släktforskning också då Uffes farfar Waldemar är född här.

Vi hittade huset som han är född i och det ligger vid Tvättorget på Garvaregränd och kvarteret heter idag Kv.Waldemar frågan är vem som är döpt efter vem..


Husen är idag ett krukmakeri med verkstad i boningshusen och galleri i stallet/magasinet och kvinnan som har det idag har drivit det sedan 1950, det blev ett givande samtal med henne om historien om huset som också under en tid varit apotek.


 



Eftermiddagen bestod av städning av båt och kapten och senare besök av Maria, vår gemensamma vän och tillika präst i Svenska kyrkan hon kom för att hälsa på ta en fika och välsigna båten för den fortsatta färden på de sju haven.




Kvällen avslutade vi med ett besök på den lokala hamnkrogen med trubadur och bra mat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar